دانلود فایل بررسی انواع چسب هاي مصرفي در صنايع چوب
دانلود مقاله بررسي انواع چسب هاي مصرفي در صنايع چوب و صنايع كاغذ با رويكردي بر نوع زيستسازگار
این فایل در قالب فرمت word قابل ویرایش ، آماده پرینت و ارائه به عنوان پروژه پایانی میباشد
این فایل در قالب فرمت word قابل ویرایش ، آماده پرینت و ارائه به عنوان پروژه پایانی میباشد
توضیحات:
مقدمه 2
بيان مسئله 3
چسبهایی که بدون واکنش شیمیایی سخت میشوند 3
چسبهای حساس به فشار 4
1- چسبهاي مخصوص چوب و انواع آن 5
انواع چسبهاي طبيعي 5
1-1- سريشم و کاربرد آن 6
2-1- چسب سفيد نجاري 8
3-1- چسب زرد نجاري 9
4-1- چسب مخصوص پرس گرم 9
5-1- چسبهاي اپوکسي 12
6-1- چسب گرم ميلهاي (فشاري) 12
7-1- چسبهاي واتربيس 14
8-1- چسبهاي لبه چسبان (گرانول) 15
2- چسبهاي مخصوص كاغذ و مقوا و انواع آن 15
ويژگي چسب هاي Z4 و Z5 16
انواع چسبها در صنعت كاغذ 17
1-2- نشاسته کاتيونيک 17
٢-2- نشاسته اکسيد (آنيوني) 18
3-2- چسب Z4 و Z5 18
4-2- چسب Z6 18
چسب در صنعت مقواسازي 18
3- آزمایش تهیه چسب اوره - فرمالدئید 20
نتیجهگيري 21
منابع و مآخذ 23
چكيده
هدف از اين تحقيق معرفي انواع چسبهاي مصرفي در صنايع چوب و صنايع كاغذ با رويكردي بر نوع زيستسازگار بودنشان ميباشد. ساخت و مصرف چسب از گذشته رایج بوده است. در قدیم، از موادی چون قیر و صمغ درختان به عنوان چسب استفاده میکردند. در تمام قرون گذشته و همچنین قرن نوزدهم چسبها منشاء حیوانی و یا گیاهی داشتهاند. چسبهای حیوانی بطور عمده بر مبنای کلوژن مامالیام Mammaliam بودند که پروتئین اصلی پوست، استخوان و رگ و پی است و چسبهای گیاهی از نشاسته و دکسترین دانههای گندم، سیب زمینی و برنج تهیه میشدند. در ادامه ابتدا انواع چسب در صنعت چوب و نحوه استفاده آن را همراه با شكل توضيح خواهيم داد و سپس در قسمت دوم استفاده از چسب در صنايع كاغذ و مقوا سازي را همراه با نوع عملكرد چسبها و نحوه تهيه آن مورد بررسي قرار خواهيم داد و در آخر هم با انجام يك آزمايش به جمعبندي و نتيجهگيري ميرسيم.
مقدمه
با توجه به انواع مختلف و کاربرد چسبهاي چوب، براي چسباندن قطعات، بايد از چسب مناسب آن کار استفاده کرد؛ چسبي مخصوص مواد چوبي، و با توجه به زمان خشک شدن آن. تئوری پیوند شیمیایی در مورد چسبندگی، بر اساس تشکیل پیوندهای کووالانسی، یونی و هیدروژنی بین سطح میباشد. مدارکی مبنی بر اینکه پیوندهای کووالانسی با عوامل جفت کنندگی سیلانی تشکیل میشود، وجود دارد و ممکن است که چسبها شامل گروههای هیدروکسی یا آمین باشند که با اتمهای هیدروژن فعال از قبیل گروههای هیدروکسیل، اگر چوب یا کاغذ اجزا مورد عمل باشند، پیوند هیدروژنی ایجاد میکنند. در بحث زيستسازگار بودن هم به موردي مانند نشاسته اشاره ميكنيم كه علاوه برمصرف به عنوان چسب در صنايع تبديلي و کارتن سازي، داراي کاربردهاي بسيار متنوعي در ساخت کاغذ و مقوا است.
نشاسته اصلاح شده دومين ماده غير سلولزي با اهميت، پس از فيلر و پيگمنت ها است که با مصرف جهاني ساليانه بيش از ٥ ميليون تن در ساخت کاغذ و مقوا مورد استفاده قرار ميگيرد.
بيان مسئله
در فرايند ساخت کاغذ و مقوا، نشاسته اصلاح شده علاوه بر کاربرد آن به عنوان بايندر در اندودسازي و نيز بهبوددهنده ماندگاري فيلرها و نرمههاي سلولزي (در پايانه تر)، به عنوان مهم ترين رزين بهبوددهنده مقاومت خشک کاغذ و مقوا به ويژه براي محصولات بازيافتي محسوب ميگردد. حال در بخش مقدمه ابتدا انواع چسب چوب از لحاظ تئوري معرفي ميكنيم:
چسبهایی که بدون واکنش شیمیایی سخت میشوند
این چسبها شامل سه نوع زیر میباشند
• چسبهایی که در اثر حذف حلال سخت میشوند:
o چسبهای تماسی: چسبهای تماسی احتمالا از معروفترین چسبها بر پایه حلال هستند. اینها محلولهایی از پلیمر در حلال آلی هستند که در دو سطح بکار میروند تا متصل شوند. ماده اصلی این چسبها ، لاستیک پلی کلروپرن (پلی کروپرن ، پلی کلرو بوتادین) است و برای چسباندن روکشهای تزئینی و پلاستیکهای محکم دیگر مثل ABS , DVC به چوپ و محصولات فلزی و چسبهای تماسی DIY برای تخت کفش بکار میروند.
o چسبهای پمادی: چسبهای بر پایه حلال مشهور که در ظروف پماد مانند به عموم فروخته میشوند، اغلب محلولهایی از لاستیک نیتریل (همیپلیمر یا بوتادین و آکریلونیتریل) در حلالهای آلی هستند.
• چسبهایی که با از دست دادن آب سخت میشوند:
o محلولهای آبی و خمیرها: نشاسته ، ذرت و غلات ، منابع عمده برای استفاده چسب هستند. موارد مصرف عمده برای چسباندن کاغذ ، مقوا و منسوجات میباشد. کاربردهای آن شامل صفحات موجدار، پاکتهای کاغذی ، پنجرگیری تیوپ ، چسباندن کاغذ دیواری و چسبهای تر شدنی مجدد با آب میباشد. چسبهای تر شدنی توسط آب شامل پلی (وینیل الکل) (DVOH) که در تمبرهای پُستی مورد استفاده قرار میگیرند و از لاتکس صمغهای طبیعی (مثلا صمغی و دکسترین) و پلی وینیل استات (DVN) همراه با مقدار زیادی DVOH پایدار کننده تولید میشوند. DVOH تنها پلیمرمعروفی است که از منومر خودش ساخته نمیشود.
o امولسیونهای آبی: اجزا ترکیبی برای پلیمریزه شدن امواسیونی عبارتند از: آب ، منومرها ، پایدار کننده ها و آغازگر. محصول پلیمر شدن امولسیونی ، شیرابه ای از ذرات پلیمر با پایدار کنندههای جذب شده میباشد. معروفترین مثال ، چسب چوب DIY است که شیرابه آن ، شامل پلیمر پلی وینیل استات (DVA) است و به میزان زیادی در کارهای کارگاهی و در چسباندن اتصالات تاق و زبانه برای درها ، پنجره ها و مبلمان در کارخانهها استفاده میشود و مثال دیگر در رنگهای امولسیونی بر پایه DVA هستند که برای پوشش سطح یا به عنوان چسب استفاده میشود.
• چسبهایی که به وسیله سرد کردن سخت میشوند:
o چسبهای ذوبی: ماده اولیه چسبهای ذوبی که از ابزار تفنگ شکلی خارج میشود، معمولا اتیلن وینیل استات (EVA) میباشد. کاربرد این چسبها شامل استفاده در جعبههای مقوایی ، صفحه کتاب ، اتصالات حرارتی و نئوپان میباشد. از دیگر چسبهای ذوبی میتوان چسبهای ذوبی پلی آمیدی ، پلی اورتان ، استرهای آلیفاتیک ، پلی استر اشاره کرد.
چسبهای حساس به فشار
چسبهای حساس به فشار ، دائما چسبناک باقی میمانند و به خاطر استفاده در نوار چسبها و برچسبها معروف هستند. این چسبها بطور عمده بر پایه لاستیک طبیعی ، همی پلیمر دستهای و تصادفی ، استیرن - بوتادین و آکریلیک هستند. PVC نرم شده و پلی اتیلن ، مواد نوار معمولی هستند. یک طرف نوار با یک آستری یا لایه زیری پوشیده شده است. به همین دلیل ، چسب دائما چسبناک میماند و طرف دیگر ، دارای پوشش آزاد کننده ای است که وقتی که نوار باز میشود، با چسب جدا میگردد. مواد آزاد کننده که اغلب استفاده میشود، همی پلیمری از وینیل الکل و وینیل اکتادسیل کاربامات است که در اثر واکنش با DVOH با اکتادسیل ایزوسیانات ساخته میشود.
1- چسبهاي مخصوص چوب و انواع آن
چسبهاي مورد مصرف در صنايع چوب، داراي تنوع زيادي است . در گذشته، استفاده از سريشم بسيار رايج بود ولي امروزه چسبهاي شيميايي جاي آنرا گرفته و مصرف چسبهاي حيواني نيز بسيار محدود شده است (شکل ١-١).
انواع چسبهاي طبيعي
• چسب های گیاهی
چسب های گیاهی عمدتا شامل هیدراتهای کربن هستند. این چسب ها قابلیت انحلال درآب را داشته و میتوانند به صورت ذرات معلق در آب درآیند و براحتی از منابع طبیعی تهیه شوند. از خالص ترین چسب های گیاهی، صمغی است که از درختی به نام صمغ سنگالی بدست میآید. این صمغ به رنگ سفید و محلول در آب است.
انواع چسبها در صنعت كاغذ
1-2- نشاسته کاتيونيک
نشاسته اي است که در طول زنجيره هاي پليمري آن ترکيبات آمونيوم چهارتايي جايگزين هيدروکسيدها شده است.اين نشاسته با برقراري پيوند قوي با الياف سلولزي حاوي بار منفي و پرکننده هاي معدني و رنگ ها در صنعت توليد کاغذ، عمدتا باعث حفظ و نگهداري الياف و رنگدانه ها روي کاغذ مي شوند. همچنين به عنوان ماده ي افزودني در جهت بهبود و افزايش مقاومت هاي مکانيکي کاغذ از قبيل مقاومت کششي، ترکيدگي و پاره شدن بکار ميرود و با جذب الياف ريز و مواد پرکننده (فيلر) به عنوان ماده کمکي (Retention Aid) باعث افزايش بهره وري با توجه به کاهش مواد معلق در White Water مي گردد.
٢-2- نشاسته اکسيد (آنيوني)
نشاسته اکسيد نشاسته اصلاح شده اي است که نسبت به نشاسته معمولي داراي خواص جديد است که از مهم ترين آنها مي توان به سياليت بالا و ويسکوزيته پايين آن اشاره کرد. اين دو خصيصه جديد در مجاورت خواص ديگر اين محصول موجب کاربرد آن در طيف وسيعي از صنايع مختلف شده است. نشاسته اکسيد در صنايع کاغذسازي در قسمت Wet end، Size press و Paper coating و در صنعت چسب هاي پايه نشاسته به عنوان يک کامپاند استفاده مي شود.
منابع و مآخذ
منابع كتابي
1-گزارش سمينار كاربرد نشاسته هاي اصلاح شده و چسب هاي پايه نشاسته در صنايع كاغذ و مقوا، ماهنامه صنعت بسته بندي ، سال شانزدهم، شماره 142، ص 24-25.
2- شاهنظري، محمد، فرآيند اجراي پروژه، تزئينات داخلي چوبي و كابينتسازي چوبي، شركت چاپ و نشر كتابهاي درسي ايران، سال 1392، ص 13-16
3- کاتالوگ هتيچ
منابع سايتي
1- http://www.telkachoob.com/Persian/Articles/26
2- علوم و صنايع چوب: http://woodbest.ir/cat-14.aspx
3- انواع چسبهاي مورد استفاده در صنايع چوب: http://choobmarket.ir
دسته بندی: کالاهای دیجیتال » رشته صنایع (آموزش_و_پژوهش)
تعداد مشاهده: 5357 مشاهده
فرمت فایل دانلودی:
فرمت فایل اصلی: doc
تعداد صفحات: 23
حجم فایل:1,046 کیلوبایت